sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Cum te aperi de abuzurile recuperatorilor

In absenta unor minime reglementari legale specifice, companiile de recuperare creante pot actiona dupa propriile conceptii cu privire la ce este permis si ce nu in activitatea de incasare a datoriilor, consecinta fiind numarul urias al cazurilor de abuz raportate.
Ajunsi in posesia datoriei debitorului, recuperatorii vor trimite somatii de plata, vor suna si vor merge chiar in vizita. Daca metodele initiale nu dau rezultate, au posibilitatea de a recurge la actiuni in instanta pentru a recupera sumele. Cum aceasta din urma este de multe ori mult prea costisitoare raportat la valoarea creantei, recuperatorii vor insista cu precadere pe procedurile "amiabile". 

Se ajunge la zeci de telefoane pe zi, la cele mai nepotrivite ore, fiind vizat nu doar debitorul, ci si familia sau vecinii acestuia, se recuge la amenintari. 

Banii care fac obiectul acestor actiuni reprezinta o datorie care trebuie achitata. Exista, desigur, categoria persoanelor de rea-credinta, care vor pur si simplu sa insele banca sau compania care le-a furnizat un serviciu. In majoritatea cazurilor insa situatia de neplata a fost generata de motive obiective, iar debitorul care si-a luat angajamente in anumite circumstante si conditii este presat sa accepte reguli inechitabile si un tratament nedemn.

Cine sunt recuperatorii de creante?

"Depinde foarte mult despre ce societati vorbim. Daca este vorba despre societati profesionale de avocati, acestea isi desfasoara activitatea in baza contractului de asistenta juridica.

Daca vorbim de SRL-uri, acestea isi desfasoara activitatea in baza unui cod CAEN, si anume 8291 (Activitati ale Agentiilor de colectare si ale birourilor de raportare a creditului - n.red.). Avand calitatea de persoane juridice, acestia folosesc contractele de prestari servicii sau, respectiv, contractele de mandate", a precizat avocatul Cristiana Florea de la Casa de Mediere, Avocatura si Consultanta Decalex.

Controlarea activitatii de recuperare a creantelor nu este reglementata prin lege, cu exceptia executarii silite, in Codul civil. Companiile de profil trebuie doar sa respecte Legea 31/1990 privind societatile comerciale si legea 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cum ajunge datoria ta la recuperatori?

Facturi restante la telefon sau credite la care s-a intarziat plata ratelor sunt externalizate sau vandute firmei specializate in recuperarea creantelor de compania de telefonie sau de banca cu care clientul a semnat initial contractul.

Exista o distinctie importanta pentru debitor intre externalizarea si vanzarea datoriei sale. Pentru a evita procese lungi si costisitoare sau costurile aferente intretinerii unor departamente suplimentare, creditorul este dispus sa vanda creantele la preturi mult reduse din valoare nominala a datoriei, chiar si cu 90%. In continuare, societatea colectoare poate recupera oricat din datoria initiala, clientul avand posibilitatea de "a scapa" mult mai ieftin, intrucat la 20% din suma, recuperatorul poate fi multumit cu un profit de 100%.

In cazul externalizarii, portofoliul de creante ramane in proprietatea bancii, iar compania de recuperare gestioneaza creantele in schimbul unui comision de administrare. De asemenea, va incasa un comision de succes din suma recuperata, astfel incat este interesata sa recupereze cat mai mult, intr-un timp relativ scurt, conform intelegerii cu banca.
Bancile vand in special imprumuturi negarantate, precum credite de consum sau carduri de credit.

De la momentul cedarii datoriei si pana la recuperarea banilor poate urma o etalare de practici foarte contestate, bazate pe principiul "celui mai tare" din punct de vedere psihologic.

Ce au voie si ce nu au voie sa faca recuperatorii?

"Depinde din ce punct de vedere privim problema, moral sau juridic. Din punct de vedere juridic, acestia au dreptul sa stabileasca acorduri de plata, sa trimita somatii de plata, notificari privind debitul si sa se foloseasca de actiunile in instanta pentru a recupera sumele. Aceste cai sunt cele legale. 

Din punct de vedere moral, au voie sa se intalneasca cu debitorii intr-un cadru reglementat, respectiv in procedura medierii, care se poate utiliza de cate ori este nevoie", sustine avocatul.

Din pacate, abuzurile in aceste cazuri reprezinta de fapt realitatea de zi cu zi, a continuat Cristiana Florea. "Firmele de recuperari creante apleaza la tot felul de tertipuri pentru a speria oamenii, contrangandu-i astfel sa plateasca. De exemplu, unul din clientii biroului nostru a fost sunat de o firma de recuperari creante la ora 3 dimineata. 

Acesta este modul lor normal de actionare: suna debitorii incontinuu, stresandu-i astfel. O alta metoda este sa ii ameninte ca le iau casele, daca acestia sunt persoane fizice, sau, daca sunt persoane juridice, le mentioneaza ca, deoarece comisionul de recuperare este atat de mare, in cazul unui proces in instanta risca sa li se atraga insolventa", a relatat avocatul.

Daca se ajunge la executare silita, recuperatorii se pot substitui creditorului in relatia cu executorul. "Si aici exista niste hibe legislative, intrucat executorul poate actiona pe mai multe cai: poate face popriri pe cont sau poate scoate bunurile la licitatie publica. Insa, de cele mai multe ori, chiar si atunci cand nu e cazul, la presiunile firmelor de recuperari creante, executorii se folosesc de ambele proceduri, creand astfel pentru debitor un blocaj", a adaugat Cristiana Florea.

Cum se pot apara clientii de abuzuri?

Potrivit avocatului Decalex, singura posibilitate reglementata de lege la ora actuala este ca acestia sa faca plangere la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, care, in urma unei verificari, aplica sau nu sanctiuni cu privire la modalitatea de desfasurarea a activitatii. "Insa sanctiunile aplicate de OPC sunt notificate printr-o adresa catre persoana care a facut plangerea, dar aplicarea acestor masuri nu se poate verifica", a precizat Cristiana Florea.

In cazul executarii silite, debitorul poate apela la instantele judecatoresti prin recurs la decizie.

Daca timp de 3 ani de la declararea creditului scadent, creditorul sau firma de recuperare nu a luat nicio masura pentru recuperarea creantei, datoria este prescrisa, ceea ce inseamna ca nu se mai poate apela la executare silita.

Lucru mai putin cunoscut, in Romania functioneaza Asociatia de management al creantelor comerciale, care reuneste cateva dintre companiile de profil de pe piata locala si care invita debitorii sa semnaleze situatiile in care membrii au actionat in afara codului de conduita al asociatiei. 

Codul de conduita stabileste care sunt actiunile permise in activitatea membrilor, precizand de exemplu ca "apelurile telefonice trebuie efectuate in orice moment si in orice loc, atat timp cat nu ii vor aduce neplaceri debitorului, respectiv in zilele de lucru, intre 7 AM si 9 PM", fara a mentiona insa niciun fel de sanctiuni in eventualitatea incalcarii acestor norme.

Practicile incorecte nu sunt specifice anumitor companii de recuperare creante care isi desfasoara activitatea in tara noastra. Publicatia americana Huffington Post ofera cateva sfaturi utile consumatorilor americani "hartuiti" de recuperatori, care pot fi urmate si de romanii aflati in situatii similare.

Primul sfat: sa nu te imprumuti mai mult decat iti poti permite.

Apoi, daca ai ajuns totusi restantier , stabileste proprii termeni pentru dialogul cu firma de colectare, alege un mediu confortabil si linistit pentru discutie, noteaza-ti datele conversatiei: ziua, ora, persoana cu care ai vorbit. Fii constient de faptul ca este inregistrata conversatia, solicita totul in scris.

In asteptarea legii

Desigur, in SUA exista legea federala FDCPA (Fair Debt Collection Practices Act) care ofera consumatorilor protectile legala impotriva practicilor abuzive utilizate in recuperarea creantelor, seteaza codul de conduita pentru companiile de profil, defineste drepturile conusmtorilor si stabileste sanctiuni pentru incalcarea legii.

In Romania, o lege similara a fost amanata in repetate randuri la solicitarea Fondului Monetar International. In prezent, Autoritatea Nationale de Protectia Consumatorilor sustine ca are in pregatire un proiect de lege care sa reglementeze activitatea firmelor de recuperare a creantelor, elaborat in urma sesizarilor consumatorilor. 
sursa: http://www.studentie.ro/campus/datoria_ta_pe_maini_straine_cum_te_aperi_de_abuzurile_recuperatorilo/c-66-a-170787

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu